SM5SUH/Janne

Iordningsställande av teknikbod för remote HF


210905
Vad i alla världen är nu detta? Jo här kommer det så småningom att stå en teknikbod som skall göras iordning och kompletteras med solcell, 4G mobilt bredband, kortvågsstation och RigPi remotesystem under hösten vintern innan den körs ut i skogen. Just nu är det bara fyra cementplattor som väntar på leverans av boden men det kommer lite då att fyllas på med bilder här och lite text och kanske några frågor om tips m.m. Senare under dagen skall jag ta ett varv med röjsågen med slyklinga och rensa upp jämte vägen lite grand som man kan gå runt och jobba utan att behöva gå i gräset. Den är i dagsläget blå i grundfärg med lite annan färg påkladdat här och där men innan den placeras ut på hemlig plats kommer jag att måla om den. Materialet är någon form av plast/glasfiber med metallknutar.
Janne /


Här kommer en första bild på remote-kuren som levererades idag 211004.

Nu är det lite städning invändigt i första hand, sedan fixa till eluttagen för 220V så jag kan ha AC medan den står här och jag jobbar med den. Det som skall göras sedan är bygga bänk till utrustning, montera solcell och batteri m.m och till sist måla den militärgrön.

                                                                                               211006
 Först några bilder på hur den ser ut invändigt, golvet som var svart av olja och annat “mög” tog jag ingen bild på innan jag städade upp för att överhuvud taget kunna gå in i den men resten är orört ännu så länge. Vet inte vad det där svarta är men med risk för svartmögel sörjer jag för god ventilation, men det är troligen inte mögel utan ren och skär skit. Man ser de gamla elkablarna från taket där det legat två mindre solceller som laddat två bilbatteri i ett stativ inne i hytten. Vanliga blysyra batteri med en dränering/ventilationsslang utdragen under golvet. Batterier och solceller, regulator m.m. är allt borta, kvar är bara kablarna i hörnet och ett stativ för bilbatterier som jag rivit ut.För att kunna jobba även i lite mörker framöver är prio 1 att få igång 220 V i den så jag kan ha lyse och el till eventuella verktyg. Ett kort test att rengöra där det troligen suttit ett element innan och där jag satt dit ett eluttag visar att det svarta på vägarna är väldigt lätt att ta bort, mycket kanske på grund av att väggarna är av plast/glasfiber eller något liknande. Nu finns det el och belysning så nu kommer jag att syssla med rengöringsarbete i första hand innan det är dags att antingen hitta ett bord som passar eller bygga något, vi får se vilket det blir.211009

Alldeles för fint väder för att inte jobba med kuren. Snickrade ihop ramen som solpanelen skall fästa i. Vill ha så lite skruvhål som möjligt i taket, få se om denna ide kommer funka. Tryckt virke 45 x 45 mm.


Städningen klar och första “möbeln” på plats. Denna duger att ha radion på, då slipper jag bygga något väggfast. Eftersom jag har Mesh WiFi på hela tomten, huset och ladugården måste man ju ta med en Google Nest Audio högtalare ut medans man jobbar. Spotify, Sveriges Radio och t.ex. ljudet från min RigPi underhåller. Väldigt smidigt.


Nu skall jag jaga rätt på en skiva av typ marinplywood eller liknande på 1600 x 1000 mm som solpanelen skall skruvas på, sedan göra stag från ramen och upp så det blir ca: 35 graders lutning. Den kommer ligga horisontellt med bredsidan och lägsta delen åt höger som är rakt söder. Placerad så att den överskjutande delen kommer vara över dörren så den tjänstgör som droppskydd när man går in och ut vid regn/snö.

211010

Äh, det blev lite jobb idag med. Iväg till ByggMax i Tranås och köpte en 5,4 meters tryckt trall 22 x 95, kapade den på plats i rätt längder och när jag kom hem skruvade jag ihop en ram för montering av solpanelen. Bilden från att jag testade lite olika vinklar på lutningen. Nu behöver jag lite uppehåll utan vind så jag kan få upp panelen och sätta fast den, sedan kan det börja regna då det blir lite mer inne-jobb framöver både i verkstaden och i kuren.

                                                                                                     211011

Nu sitter panelen på plats så nu är det bara att dra in kabel och börja att planera inre installationer. Egentligen skulle vissa delar målas till på utsidan som rostskydd, får se om det blir någon mer Brittsommardag, annars för det vänta tills i vår.


Här i ladan (som är larmad) står batterierna och väntar. 150 Ah och 57 kg styck. Alla 6 är laddade och belastningstestade med gott resultat trots att de suttit i en UPS i många år så verkar de ha lite “mumma” kvar i sig.
Troligen parallellkopplar jag 2 stycken i kuren och sedan får de andra vara reserv om det behövs.
Nu till något helt annat men ack så viktigt. Det finns de som undrat hur jag kan ha råd som arbetslös att köpa in alla dessa grejer. En del politiker hävdar bestämt att man kan tjäna mer på bidrag än på att jobba men det gäller inte mig i alla fall då jag tappar ca: 12000:- efter skatt varje månad jag är arbetslös.
Sanningen är den att jag tack vara donationer och sponsring av personer som har ett intresse av att se hur detta kommer gå och som tycker om att se att det händer lite och kanske inte själva har möjlighet att sätta upp något liknande. I förlängningen kommer de ju även att kunna använda sig av systemen när de är igång. Jag vill alltså tacka Karl-Gunnar SM5XR för donation av hårdvara som gjorde det möjligt att jag kunde komma igång snabbt och på det viset har jag redan kunnat hjälpa både privatpersoner och klubbar att komma igång samtidigt som jag lärt mig massor.
Jag vill även tacka Carl-Agust SM5CVJ som genom en donation har sett till att detta nuvarande projekt inte stannar upp utan nu kanske till och med kommer utvecklas mer än vad som var tänkt från början, vi får se vad som händer.

                                                                                                    211013

“No fancy wiring” här inte nu när det bara skall testas för garanti och störningar. Kontrollmätning gav spänning från solcell ej inkopplad till 22.7 V, solen sken ca: 20 grader från mitt på panelen. Batterispänningen ej inkopplat var 12, 27 V
Efter inkoppling gav solcellen 19,5 V in i regulatorn och batterispänningen under pågående laddning 14 V
Ingen last inkopplad ännu, inte heller något amperemätare. Försöker få tag på en enkel digital som visar ström både in och ut från batteriet som skall vara permanent inkopplad. Då kan man se när man drar ström från batteriet eller tillför ström från solcell eller annat.
Gav mig in i shacket och jagade störningar, dels från min ordinarie antenn ca: 60 meter bort och dels Windom på 78 meter vars långa ben hänger 10 – 15 meter snett ovanför kuren.
Kan inte höra några störningar på några band oavsett vilket antenn jag lyssnar på. Det fanns någon svag spurre på 24 MHz men den tror jag fanns innan, skall kolla det när jag kopplar ner det efter någon dag.


Sedan blir det till att montera kontakter, säkringar, brytare och amperemätaren jag nämnde ovan.


Så här ser kontrollpanelen ut. Nu några dagars testning sedan ligger på “att göra listan” att borra hål för genomföring koax, dra om allt elektriskt på rätt sätt och montera allt även en enkel led-lampa  för 12 V så man kan ha lyse i kuren även ute i skogen om man behöver.

211016

Jakten på störningar fortsätter. Nu är Raspberry PI igång och ansluten till router och spänningsmatas via DC/DC konverter 12/5 V DC
Allting är nu igång förutom radion.


Kontrollpanel för Solcell, DC/DC 12/5 V och 4G modem. Allting igång och remote anslutet via VNC inifrån huset.
Inga störningar på några band vad jag kan höra, det lovar gott.
Som jag sagt innan är ledningsdragningen ingen prioritet förrän allstörningstest är avklarad.


Närbild på DC/DC konvertern som SM6KNL tipsade om. Fungerar fint, justerbar spänning och strömbegränsning.
Köpte 3 st utifall något händer, kostade nästa ingenting på Amazon.


Det 52 meter långa benet på min Windom passerar ca: 5 meter bort och 5 meter upp i luften från kuren, inga störningar!


211018

Bra väder ytterligare en dag så lika bra att försöka hinna med så mycket som möjligt.
Genomföring av koax, ihopkoppling av batteri och anslutning av radio.


Börjar få lite ordning på kablaget. Kabel från solpanel nu indraget på rätt sätt. De extra svart/röda är för ett kommande vindkraftverk. Lika bra att dra in dessa innan tätningen gjordes.


Koax-anslutningen på utsidan. Tätad med silikon som är övermålningsbar så i vår när hela kuren målas militärgrön kommer inte denna lysa så mycket.
Forts. Följer. Janne / SM5SUH


  
Min Morgonpromenad

 Jag pratar ju ibland om olika ställen jag passerar eller är vid under min morgonpromenad och här är en karta med några platser utsatta som förklarar lite. Normalt går jag från QTH upp till avtagsvägen mellan Vändplan 2 och Vedtorget, jag följer denna väg snett upp till höger i kartan och går sedan ner till Vändplan 3, det är här det kan vara dålig mobiltäckning ibland. Jag går sedan tillbaka samma väg utan att gå upp till Vändplan 4 som är en åtel för Vildsvin och när jag kommer tillbaka till platsen där jag tog av går jag ner till Vedtorget och vänder där. Sedan blir det raka spåret förbi Vändplan 2 och 1 och ner till QTH. Detta blir en promenad på strax över 5 km på skogsväg och som ni ser mestadels i skog med allt från mygg till älg :-)
På 0,43 kvadratmeter har jag här 3 st. HF-riggar och 2 slutsteg + lite annat.
Till höger datorn för HF-logg och koppling till riggarna.
Översiktsbild på verkstaden. Avlastningsbordet i mitten med vridtrafon, perfekt för att serva PA m.m.
Vridtrafon som syns på bild klarar 9 A och under den på nästa hylla står en för 13A (används sällan).


IC-745 är numera utbytt mot en IC-751A och L4B står i lagret och just nu står ett SB-221 på plats istället.
På golvet som inte syns på bild, en Bird oljefylld konstlast för 2,5 kW utan fläkt påslagen och 4 kW med full kylning.


Plats för avlödning, reparation och testning av grejer som inte drar mer
än 3 A på AC-sidan då det är maxvärdet på den vrid/skiljetrafo som finns här.


För datornörden kan jag komma med lite fakta om totalprestandan på detta rack.
33 TB datalagring, 1 TB minne, 12 fysiska med 96 logiska processorer.
Mycket mer finns stående i närheten men är inte uppkopplat och körbart.

FÖREGÅENDE TILLBAKA NÄSTA